Az inlay, avagy magyarul fog betét, olyan típusú fogtömés , melyet nem a fogorvos alakít ki rögtön a rendelőben a fogfúrás után, hanem lenyomat alapján a fogtechnikus készíti el. Az elkészült fogtömés formájú apró fogpótlás darabka a következő alkalommal a rendelőben kerül beragasztásra. Az inlay, vagy betét elsősorban nagyméretű szuvasodások esetén alkalmazható a fogak ellátására.

kerámia inlay fog betét

Az inlay készülhet nemesfémből, kerámiából illetve kompozitból. Az arany inlay és az esztétikus inlay-ek különböző előnyökkel bírnak. Az arany inlay esetében, az arany speciális anyagtani tulajdonságai (kenhetősége) miatt, még az esetleges szemmel nem látható apró pontatlanságok is kiküszöbölhetők. A porcelán inlay-ek és a kompozit inlay-ek mellett a fogakhoz hasonló színük, esztétikai megjelenésük szól.

Modern kompozit és porcelán anyagokkal gyakorlatilag észrevehetetlen restaurációk készíthetők.

Az inlay pontossága sokszorosa lehet a direkt a szájüregben megmintázott restaurációknak, ennek fő oka a laboratóriumi körülmény és ezzel a jó hozzáférhetőség és a jó ellenőrizhetőség. Nem csak a tömés széli záródásában jelentkezik ez a pontosság, de a megmintázott rágófelszínek is sokkal tökéletesebben megfelelhetnek az eredeti formáknak.

Az eredeti zománctól a precíz fogorvosi és fogtechnikusi munka, illetve megfelelő színválasztás mellett nem lehet megkülönböztetni.

0 válaszok

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük