A barázdazárás célja az, hogy a szuvasodásra hajlamos fogfelszínre egy fluorid tartalmú védőréteg kerüljön, ezzel meggátolva a fogszuvasodás kialakulását. A rágófogak rágófelszíne rücskös, barázdázott. Ezekben a barázdákban az ételmaradék megrekedhet és a felszaporodó baktériumok elindíthatják a fog szuvasodását.

A barázdazárás a rágófogak mély barázdáinak védelmében végzett, egyszerű fogászati eljárás. A gyermekek első maradó foga a 6-os fog, mely a tejfogak mögött tör elő 6 éves korban. barazdazarasA tejfogak ekkor még nem váltanak, az első maradó rágófog sokszor a szülők számára észrevétlenül jelenik meg a legutolsó tejfog mögött.

Barázdazárás gyerekeknél

A barázdazárás nem fájdalmas folyamat, ezért sem a gyermeknek, sem a szülőnek nem kell tartania attól, hogy a gyermek negatív tapasztalatokat szerezne a barázdazárás folyamán.

A maradó rágófogakat célszerű előtörésük után rögtön barázdazárni, ez általában 6 és 7 éves kor körül van.A többit akkor zárjuk le, amikor megjelennek a szájban.

A frissen előtört fogak felszínét letisztítva – fúrás nélkül – különleges nagy behatoló képességű tömőanyagot visz fel az orvos a fog felszínére, amely befolyik a barázdák mélyére, így elzárja a szuvasodást keltő lepedék bejutásának útját.

A barázdazárás általában évekig jó, de a fogorvos rendszeresen ellenőrzi. Szükség esetén pótolja vagy kiegészíti őket.

0 válaszok

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük